Regionalna prisutnost

“Hleb života” Prijedor

Usled rastućih potreba u regionu, rad “Hleba života“ je proširen 1996. godine, kada je otvorena kancelarija u Prijedoru, u cilju pružanja pomoći velikom broju izbeglica i povratnika na teritoriji zapadne Bosne.

Misija

„Hleb života“ Prijedor kroz pomoć socijalno ugroženima i podršku razvojnim i obrazovanim programima, promoviše hrišćanske vrednosti doprinoseći ekonomskoj stabilnosti pojedinca i zajednice.

Od 2006.godine, „Hleb života“ Prijedor se preorijenitisao sa humanitarnih na razvojne programe u cilju samoodrživosti organizacije i programa, u oblasti drvne industrije i poljoprivrede.

Glavni cilj je smanjiti broj mladih ljudi koji napuštaju sela, obezbeđivanje bolje upotrebe prirodnih resursa, pomoć u proizvodnji zdrave hrane i pružanje mogućnosti za edukaciju iz oblasti poljoprivrede.

Aktuelni projekti HHU „Hleb života“ Prijedor:

1. Program materijalne pomoći

Pružanje materijalne pomoći ugroženim grupama stanovništva je počelo 1996.godine i traje do danas, u nešto manjem obimu. Do sada je primljeno i podeljeno oko 200 šlepera materijalne pomoći: hrana, higijena, odeća, obuća, nameštaj, bolnička oprema i materijal. U narednom periodu pomoć će biti sužena samo na određenu grupu ljudi: povratnicima u široj regiji, višečlanim porodicama (sa 4 i više dece), starim i iznemoglim osobama kao i drugim ugroženim porodicama kroz ostale projekte.

Donatori koji su obezbedili ovu materijalnu pomoć:

International Mennonite Organization; Humanbridge; Mennonite Central Committee; Dorcas; „Hleb života“ Beograd; Nordic Relief Alliance; Läkarmissionen; Duhovna stvarnost; SAM; Srpski Humanitarni Fond; Moj bližnji Holandija; Canadian Foodgrains Bank; Feed the hungry; Interact; PMU; Relief Transport; Reningsborg i Sarepta.

Program materijalne pomoći

 • Program hrane

  Tokom proteklih godina program hrane je podržan od strane Dorcas Aid International i sastoji se od podele prehrambenih paketa socijalno ugroženim porodicama tokom zimskog perioda. Hrana se deli kao interventna pomoć socijalno najugroženijim osobama na području opštine Prijedor i šire.

 • Narodna kuhinja

  Sa početkom 2011. godine, počeo je rad prve narodne kuhinje u Prijedoru. Kako „Hleb života“ već duže vreme kontaktira sa socijalno najugroženijijm kategorijama stanovništva na ovom području, potreba za ovakvim projektom je odavno prepoznata. U prvoj godini rada, kroz projekat je prošlo oko 60 korisnika. Ovaj rad ima veliki odjek u lokalnoj zajednici što je doprinelo uključivanju lokalnih vlasti i stanovništva, a vrlo pozitivno je ocenjen od strane lokalnih medija: http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/28041/Na+kazanu+ru%C4%8Daju+u+%C4%8Detiri+smene!.html

  Narodna kuhinja

 • Stipendiranje dece

  U 2011. godini počeo je program za pomoć pri školovanju dece u višečlanim i socijalno ugroženim porodicama. Program podrazumeva redovnu mesečnu novčanu pomoć u svrhu nabavke školskog pribora, udžbenika, odeće, obuće, sendviča, autobuskih karata i drugih stvari potrebnih za školovanje dece. Pomoć ovim porodicama se pruža i kroz program materijalne pomoći dodeljujući im odeću, obuću, hranu, polovne kompjutere i nameštaj.
  Donator ovog projekta je FIDA iz Finske.

 • Božićni paketići

  Podela Božićnih paketića je već postala tradicionalna aktivnost ovog udruženja, koja se svake godine vrši u decembru na širem području prijedorske regije. Do sada je podeljeno oko 200.000 paketića.

  Božićni paketići

2. Program samoizdržavanja povratnika

Projekat je počeo da se realizuje od 2000. godine i kroz njega je podeljeno: 450 steonih junica i nešto manje teladi, 42 gravidne ovce, 5 suprasnih krmača, 52 motorne testere, 21 priključak za traktore, 10 plastenika, 5 šivaćih mašina, 30 tona semena i gnojiva raznih alata.

U 2013. planiran je razvoj plasteničke proizvodnje povrća kao vid pomoći lokalnom stanovništvu.

Donatori: Interact - Sweden, International Mennonite Organization - Deutschland, Canadian Foodgrains Bank - Canada, FRB - USA, Läkarmissionen - Sweden, Nordic Relief Alliance - Sweden, Mennonite Central Committee - USA, Mennonites - Holandija, LDN – Deutschland,IOCC – USA, Patmos – Finland.

Program samoizdržavanja povratnika

3. Razvojni program: Zapošljavanje i prihod (ZIP)

Od 2004. godine, „Hleb života“ je počeo sa realizacijom nekoliko razvojnih projekata: Farma koza 2004.-2008.; Pilot projekat 2006.-2008., ZIP Krupa na Uni 2007.-2010., ZIP Prijedor 2011, Plastenička proizvodnja povrća u Prijedor 2011-2013.

Pilot projekat, finansiran od strane Dorcas iz Holandije, uključuje sledeće aktivnosti:
14 pozajmica za proširenje uzgoja muznih krava, seminari, studijske posete, stručni nadzor i savete.

ZIP Krupa na Uni, finansiran od Dorcas MCC, podrazumeva sledeće aktivnosti:
74 pozajmice u oblasti poljoprivrede i zanatstva, šegrtstvo (21 osoba), seminari, studijske posete, stručni nadzor i saveti.

ZIP Prijedor, finansiran od strane Dorcas, podrazumeva sledeće aktivnosti:
8 pozajmica u oblasti zanatstva (drvoprerađivači), edukacije (kursevi), seminari, saradnja između preduzetnika (B2B), marketinška podrška preduzetnicima (Web sites), podrška udruženju i studijske posete.

Beskamatne pozajmice u oblasti poljoprivrede (plastenička proizvodnja povrća)
Program plastenika je započet 2011. godine i podrazumeva nekoliko oblika pomoći: beskamatne pozajmice, studijske posete, seminari, praktični saveti i dr. U narednom periodu su planirani seminari i studijske posete za oblast hidroponije kao inovativni deo ovog programa.

Plastenička proizvodnja

Centar za obuku u lokalnoj zajednici
Centar za obuku iz oblasti informatike i engleskog jezika je samoodrživ projekat koji je počeo 2004.godine. Ključ uspeha projekta je, između ostalog, najpovoljnija cena kurseva na teritoriji opštine Prijedor i stalno obnavljanje odnosno obogaćivanje ponude.
Plate predavača i prateći troškovi održavanja kabineta se pokrivaju iz prihoda od polaznika kurseva. Donator ovog projekta je Mennonite Central Committee iz SAD-a i FIDA iz Finske.

Centar za obuku u lokalnoj zajednici

4. Prodavnica polovne robe (Second Hand Shop „Hatikva“)

U 2011. godini „Hleb života“ je doneo odluku da pokrene privrednu delatnost kroz registraciju prodavnice polovne robe. Cilj ovog projekta je, da se podrže humanitarni i razvojni projekti „Hleba života“ Prijedor i da se otvore nova radna mesta za lokalno stanovništvo.

Prodavnica polovne robe

Second Hand Shop „Hatikva“ se nalazi u Prijedoru, u ulici Branislava Nušića broj 3.

Hatikva

KONTAKT

Hleb života

Hrišćansko humanitarno udruženje „Hleb života“ Prijedor
Ulica: Branislava Nušića 40 , 79101 Prijedor
Odgovorna osoba: Malešević Danko
Tel.:+387 52 243 270, Faks:+387 52 243 271
E-mail: bolpd@teol.net